23.02.13

Львовознавство / Історичні пам’ятки – Високий замок


Висо́кий За́мок — замок, збудований під керівництвом Галицько-Волинського князя Лева на Замковій горі у Львові.

З Високого замку розпочинає свою історію м. Львів, котре заснував князь Данило Романович і назвав на честь свого сина Лева. Перша документальна згадка про місто датується 1256.

За архівними документами і науковою літературою Високий та Низький замки у Львові виникли в часи Галицько-Волинської держави. З руських літописів і пізніших хронік 16-17 століть відомо, що на Замковій горі під керівництвом князя Лева Даниловича збудували укріплення. Вони були дерев'яно-земляними, як і переважна більшість руських градів. У фортеці розташовувалися княжий замок, оборонні споруди, сторожова вежа та арсенал.

1259 р. на вимогу хана Бурундая, укріплення були розібрані, але в 1270 р. відбудовані наново. У 1272 князь Лев Данилович переніс столицю князівства з Галича до Львова.

1340 р. коли Львів вперше був захоплений Казимиром ІІІ, за словами хроніста Длуґоша, було спалено дерев'яний замок. Наново швидкоруч відновлений замок був спалений литовцями у 1353 р.

Новий мурований замок постав на Замковій горі в кінці 14 століття, очевидно вже після остаточного захоплення руських земель Польщею 1387 р.

Замок, що повторював обриси вершини гори, у плані набув форму сильно витягнутого прямокутника із чотирма вежами на кутах, з яких найвища, західна, була дозорною. Всередині замок розділявся на два двори будинком князівського палацу, що пізніше називався старостинським. У колі стін були розташовані казарми, склади боєприпасів, спорядження, вирубаний у скелі глибокий колодязь. Води в колодязі було обмаль, тому використовувалася дощова або привозна. Він став резиденцією королівського старости й залоги. Його використовували також як в'язницю. Тут, зокрема, перебували полонені під Ґрюнвальдом 1410 р. німецькі лицарі, згодом утримували княжну Гальшку Острозьку.

Високий Замок не раз добудовували та ремонтували. Під час української революції під проводом Б.Хмельницького Високий замок 15 жовтня 1648 р. здобули селянсько-козацькі загони полковника М.Кривоноса. Під час землетрусу 1670 завалилася частина замкового муру та колодязь. На 1704 рік, коли Львів здобули шведи, замок був вже значно ушкоджений. Після 1772 р. австрійська влада ініціювала розбирання фортифікацій навколо середмістя (1777 р.)

Рештки Високого Замку що збереглися.
На початку 19 століття більшу частину Високого Замку розібрали. Рештки мурів майже дощента знищили 1868—1869 р., під час насипання копця Люблінської унії. Фрагмент стіни що зберігся — це південний мур так званого пригородку — двору між головними зовнішньою та внутрішньою брамами замку.
У 2004-2005 у Львові обговорювалася можливість відтворення на Замковій горі кам'яної споруди замку. Проект знайшов своїх прибічників і противників і в даний момент не реалізується.

Нині Високий замок являє собою комплекс пам'яток: парк "Високий замок"; городище давньоруського міста Львова; власне рештки Високого замку, грот і скульптури левів.

Немає коментарів:

Дописати коментар