10.03.13

Історія України / Ілля Муромець – не міф, а реальна людина

В одній із печер Печерської Лаври покояться чудотворні мощі Іллі Муромця. Так, це той самий Муромець – герой народних казок та билин! Він не міфічний і збірний образ богатиря, захисника руських земель, а реальна людина, історична особа, і печери Лаври зберегли наочне тому підтвердження.

Народився Ілля Муромець приблизно 1150-1165 р. р. Загинув у віці 45-55 років, як вважають, при взятті в 1204 р. Києва князем Рюріком Ростиславовичем, коли Печерська Лавра була розгромлена союзниками Рюріка – половцями. Причиною смерті послужив, мабуть, удар в груди гострим знаряддям (списом або
мечем). У 1988 р. міжвідомча комісія провела дослідження мощів Преподобного Іллі Муромця. Результати виявилися вражаючими. Це був сильний чоловік, зростом 177 см. Більше того, на кістках Іллі вчені виявили сліди багатьох поранень – множинні переломи ключиць, зламані ребра, сліди від удару шаблі, меча, списа. Але більше всього вчених уразило інше: вони стверджують, що Ілля довгий час не міг ходити! Причиною тому було важке захворювання – туберкульоз кісток або поліомієліт.

Дивне зцілення Іллі Муромця

В народі живе легенда, що нібито дід Іллі Муромця був язичником і, не визнаючи християнства, одного дня розрубав ікону. З того часу прокляття лягло на його рід: всі хлопчики народжувалися каліками. Ілля також не став винятком. Всі спроби вилікувати його були марними. Але хлопець не здавався, наполегливо тренував руки, розвивав м’язи, стаючи все сильнішим і сильнішим, але, на жаль, ходити так і не міг. Що ж вилікувало народного героя? У 33 роки з Іллею сталося дивне. До їхнього будинку ввійшли старці і попросили його подати води. Він пояснив, що не може ходити. Але гості наполегливо повторили прохання. І Ілля, раптово відчувши небувалу силу, вперше став на ноги. Дивне зцілення? Але як? Існують різні припущення вчених. Наприклад, старці були волхвами і магами, знали секрети давніх замовлянь. Інші припускають, що це був випадок самозцілення. Проте вчені, що проводили дослідження мощів, підтверджують, що кісткова тканина цієї людини дивним чином відновилася. Більше того, після 30 років він вів активний спосіб життя, що підтверждують билини.

А звідки він родом? З Мурома чи Моровська?

З цього приводу також існують різні версії. Найпоширеніша – він з села Карачарово, що поблизу міста Мурома. Це село, розташоване на березі Оки, існує й сьогодні. Але деякі дослідники стверджують, що Ілля народився недалеко від Києва – в Моровську (Моровійське), під Черніговом, який в давнину називався Муромськ. Оскільки в билинах говориться, що до Києва Ілля дуже швидко добирався – за один день (що навряд чи можливо з Мурома, який знаходиться за 1500 км від Києва), ця версія більш правдоподібна.

Але ж за билинами Ілля походив з села Карачарово!? Виявляється, недалеко від Чернігова було древнє місто Карачев. А недалеко від Карачева протікає річка Смородинова, на березі її знаходиться древнє село Дев’ятидуб’є. Місцеві старожили кажуть, що тут нібито було розташоване гніздо Солов’ярозбійника. І нині на березі Смородинової знаходиться величезних розмірів пень, який, за переказами, зберігся від дев’яти дубів. Дослідники вважають, що Соловей-розбійник не казкове чудовисько, а теж реальна історична особа, розбійник, що промишляв у лісах по дорозі до Києва. А Солов’єм його прозвали за те, що сповіщав про свій напад свистом.

У билинах і легендах зображені три богатирі: Ілля Муромець, Альоша Попович і Добриня Никітіч.

Три богатирі

У билинах і легендах зображені три богатирі: Ілля Муромець, Альоша Попович і Добриня Никітіч. Але насправді вони ніколи не зустрічалися. Їх розділяли століття: Добриня Никітіч жив у Х ст., Альоша Попович – у ХІІІ, а Ілля – в ХІІ ст. Але легенди передаються з покоління в покоління, тому й обростають новими подробицями. Також Ілля Муромець ніколи не служив князеві Володимиру Великому, бо жили вони в різні століття. Ілля служив князеві Святославові, захищаючи Русь від половців.
Як Ілля став ченцем

В билинах говориться й про те, що в одній жорстокій битві Ілля Муромець ледве не загинув, але дивом залишився живий. Він дав обітницю піти в монастир, присвятити себе Богові і більше ніколи не брати в руки меча. Ілля прийшов до стін Лаври, зняв з себе всі військові обладунки, але не зміг кинути меча, взяв із собою. Так став ченцем Печерської Лаври, де всі дні проводив у молитвах.
Остання битва

Але одного дня вороги підступили до стін монастиря, і Ілля своїми очима побачив загибель настоятеля Лаври. Тоді Ілля Муромець, не дивлячись на обітницю, знову взяв до рук меча. Вчені встановили, що Ілля дійсно загинув в результаті удару списом в груди і що він, мабуть, намагався зупинити спис на льоту, що трохи послабило удар. Але отримана рана так і не зажила. Врештірешт це стало причиною загибелі Муромця.

Мощі Іллі Муромця Печерського зцілюють людей

Ілля Муромець – одна з небагатьох постатей, якій вдалося пережити свою смерть, залишивши помітний слід в пам’яті людей. Мощі богатиря зберігаються в Києво Печерській Лаврі. Варто відзначити, що православна церква, на відміну від учених, ніколи не сумнівалася в достовірності мощів. Ілля Муромець був прирівнений до лику святих у 1643 р. Мощі його здатні зцілювати тих, хто страждає хворобами хребта, у кого паралізовані ноги. Ілля Муромець продовжує своє служіння людям.

Немає коментарів:

Дописати коментар