25.02.13

Рідна мова / Ім'я - Ростислав

Старослов'янське ім'я - Ростислав. 

Старослов'янське ім'я походить від рост - (рости) і слав- (слава). Інші форми імені – Ростик, Ростичок, Ростя; Слава, Славко, Славцьо, Славик, Славчик.

Традиція давати людині ймення ведеться з сивої давнини, мабуть, відтоді, коли земляни навчилися спілкуватися між собою. Багато народів світу вірили в магічну силу імені, його нерозривний зв'язок з людиною, яку воно називає. У різних народів є свої принципи називання дітей. В ім'я здавна вкладався глибокий духовний зміст. Його вибір для новонародженої дитини був традиційною вірою в магічну силу слова й власного імені.

Східні слов'яни на час виникнення Київської Русі мали досить розгалужену систему особових імен. Великі українські князі носили такі славні імена, як Володимир – володар світу і людей, Ізяслав – той, хто славу здобуває, Ростислав – той, чия слава росте. Духовна міць, яка входила в них через надані ймення, робила князів непереможними. Адже в іменах завжди містилося добре віщування, побажання добробуту, захисту Богів, надія на кращу синовню чи доччину долю.

Обираючи майбутнє ймення для дитини, батьки хотіли, щоб разом з ним вона отримала і захисника згори, божого охоронця. Так, вважалося, що Мирослави присвячені Богові Миру, Ярослави – Ярилу, а про Богуславів і Богданів дбатимуть Боги, які подарували родині бажану дитинку.

Існують імена, в яких виражено побажання здобути славу (Святослав, Ростислав), бути мужнім і відважним воїном (Ратимир, Ратибор, Ярополк), проявляти миролюбність (Миролюб, Любомир).

Що означає ім'я Ростислав? Ростислав – старослов'янське ім'я, що означає "той, чия слава росте". У стародавності це ім'я користувалося популярністю, однак у наш час уважається рідкісним.

Відомі князі київськи: Ростислав Володимирович († 1066) – князь тмутараканський (з 1064), син князя Володимира Ярославича, внук Ярослава Мудрого. Ростислав Мстиславич (р. н. невід. - п. 14.3.1167) - великий князь київський (1154, 1159-61, 1161-67). Син великого князя київського Мстислава Володимировича, внук Володимира Мономаха.

Святим заступником імені вважається великий князь Ростислав (у хрещенні Михайло) Мстиславович Київський, Смоленський. Вважалося, що парубок по імені Ростислав має непохитну волю й твердістю характеру, він не страшиться ворогів, завжди готовий постояти за себе й своїх близьких. Це справжній воїн, що не згорне з важкого шляху через почуття страху. Українці, як і всі слов'яни  належать до арійських народів. Науково вже доведено, що Подніпров’я є центром арійства, тут формувались прадавні Веди, саме звідси наші пращури понесли у різні куточки світу свою могутню духовність.

Немає коментарів:

Дописати коментар