28.02.13

Основи здоров'я / Чим небезпечний ВІЛ

ВІЛ – це скорочена назва вірусу імунодефіциту людини. Імунна система організму захищає нас від інфекцій і запобігає розвиткові деяких типів злоякісних хвороб. ВІЛ повільно й незворотно знищує імунну систему організму.

Багато людей не знає, що вони інфіковані ВІЛ, оскільки симптоми з’являються іноді через 10
років після зараження. Зараження ВІЛ неможливо розпізнати на підставі зовнішнього вигляду людини. Лише аналіз крові може виявити, інфікована людина ВІЛ, чи ні.

Імунітет слабшає поступово. Людина, що живе з ВІЛ, може виглядати і відчувати себе добре на протязі багатьох років і навіть не знати, що вона інфікована. Однак вірус руйнує все більше клітин імунної системи. Коли кількість клітин знижується нижче критичного рівня, людина стає вразливою до хвороб, у тому числі тих, до яких людина з нормальним імунітетом стійка.

Сьогодні ВІЛ-інфекція повністю не виліковується, ліки які б знищували ВІЛ в організмі людини досі не винайдено. Проте, вже нині є такі ліки, які запобігають зараженню дитини у лоні матері, полегшують перебіг ВІЛ-інфекції та запобігають розвиткові СНІД.

Пам’ятайте, що інфікування вірусом імунодефіциту людини можна уникнути. Щоб убезпечити себе і свою родину від зараження, кожній людині, перш за все, потрібні достовірні знання про ВІЛ-інфекцію і СНІД.

СНІД – це скорочення означає “Синдром набутого імунного дефіциту”, що є назвою останньої стадії ВІЛ-інфекції. Цей синдром не є спадковим. Симптоми виникають внаслідок ураження імунної системи вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ).

ВІЛ поширюється від людини до людини через такі біологічні рідини організму, як кров, виділення статевих органів і грудне молоко. ВІЛ широко розповсюджується при ризикованій поведінці людей:
  • При будь-яких статевих контактах з інфікованою особою. Найнадійніший спосіб запобігання хворобі — це уникання статевих контактів до одруження. 
  • При контакті з інфікованою кров'ю  наприклад під час використання нестерильних інструментів, шприців, голок для внутрішньовенного введення наркотиків, проколювання мочки вуха, пірсінгу, татуювання, або переливанні крові.
  • Від матері, інфікованої ВІЛ, до дитини під час вагітності, пологів або годуванні грудним молоком. 
Страх і неправдива інформація про ВІЛ-інфекцію спричиняють страждання в багатьох людей. Тому також важливо знати яка поведінка є безпечною по відношенню до ВІЛ-інфекції.

ВІЛ не передається:
  • Через рукостискання, обійми чи перебування в товаристві інфікованої людини. 
  • Через споживання їжі, приготованої людиною, яка живе з ВІЛ. 
Також ВІЛ не передається:
  • При навчанні або іграх з дітьми, які живуть з ВІЛ. 
  • Через повітря. 
  • Укуси комах або тварин. 
  • Плавання у басейнах.

Пам'ятайте, що Ви можете запобігти зараженню ВІЛ-інфекцією! Уникання ризикованої поведінки є найліпшим способом зберегти своє здоров'я і життя!


Немає коментарів:

Дописати коментар