10.03.13

Біографія / Марк Твен

Марк Твен справжнє ім'я: Семюель Клеменс — американський письменник, гуморист, сатирист, публіцист, видавець. Найбільше відомий за твори «Пригоди Тома Сойєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Семюель Ленгхорн Клеменс народився 30 листопада 1835 в містечку Флорида (штат Міссурі) у сім'ї тенесійського купця Джона Маршала Клеменса і Джейн Лемптон Клемент. Він був шостою дитиною у сім'ї з сімома дітьми. Тільки троє його братів та сестер пережили дитинство.

Коли Марку Твену було 4 роки, його сім'я переїздить у містечко Ганнібал, де був річковий порт на річці Міссісіпі. Згодом Ганнібал послужить
праобразом містечка у знаменитих романах „Пригоди Тома Сойєра“ та „Пригоди Гекльберрі Фінна“. В цей час Міссурі був рабовласницькийм штатом, тому вже в цей час Марк Твен зміг ознайомитися із рабством, яке буде згодом описувати і засуджувати у своїх творах.

В березні 1847 року, коли Марку Твену було 11 років, його батько помер через пневмонію. Наступного року він починає працювати помічником у друкарні. З 1851 займається набором (друком) і редакцією статей та гумористичних нарисів для „Ганнібальського журналу“, газети, власником якої був його брат Оріон. У віці 18 років він залишив Ганнібал і працював у друкарнях у Нью-Йорку, Філадельфії, Сент-Луїсі та інших містах. Він займався самоосвітою, багато часу проводячи у бібліотеці, таким чином отримуючи стільки знань, скільки він би зміг одержати, закінчивши звичайну школу. У віці 22 років Твен повернувся в Міссурі. На шляху до Нового Орлеану Марк Твен подорожував на пароплаві. Тоді ж у нього з'явилася мрія стати капітаном корабля.

Твен надзвичайно ретельно вивчив 2 000 миль річки Міссісіпі за два роки, аж поки він не отримав у 1859 році диплом капітана корабля. Капітаном працював доти, поки не спалахнула Громадянська війна і судноплавство на Міссісіппі припинилося.

Марк Твен спрямовує свій шлях на захід, до брата в Неваду. Саме пройшла чутка, що в диких преріях цього штату знайшли срібло і золото. Тут Семюель працював цілий рік на срібному руднику. Паралельно з цим він писав гумористичні розповіді для газети у Вірджині-Сіті й у серпні 1862 одержав запрошення стати її співробітником. Осьде і довелося Семюелю Клеменсу шукати для себе псевдонім. Не довго думаючи, він згадав рідну річку і взяв собі в якості його вираження «лотових» на Міссісіпі, що викрикували «Мірка два» («mark twain»), що означало достатню глибину для безпечного плавання. От так на просторах Америки і з'явився письменник Марк Твен, який зумів у майбутньому завоювати своєю творчістю світове визнання.

А в 1876 році побачила світ нова книга Марка Твена, що не тільки закріплює його в якості видатного американського письменника, але і назавжди внесла його ім'я в історію світової літератури. Це були знамениті «Пригоди Тома Сойєра». По суті, письменникові і видумувати нічого не довелося. Він згадав дитинство в Ганнібалі і своє життя в ті роки. І от на сторінках книги з'явилося містечко у якому легко можна розрізнити риси Ганнібала, як утім, і риси безлічі інших дрібних населених пунктів, розкинутих по берегах Міссісіпі. А в Томі Сойєрі можна легко впізнати юного Семюеля Клеменса, який дуже не любив школу й у 9 років уже палив.

До 1884 року Марк Твен був уже відомим літератором і до того ж ще і став успішним бізнесменом. Він заснував видавничу фірму. Однієї з перших книг, опублікованих власним видавництвом стали його «Пригоди Гекльберрі Фіна». Твір, який, по визнанню критиків, став кращим у творчості Марка Твена, задумувався як продовження «Пригод Тома Сойєра». Однак, він вийшов набагато більш складним і багатошаровим.

У 1901 році він одержав почесний ступінь доктора красного письменства від Єльского університету. У наступному році — почесний ступінь доктора права від Міссурійського університету. Він дуже пишався цими званнями. Для людини, яка у 12 років покинула школу, визнання його таланту ученими мужами знаменитих університетів було дуже приємно.

Марк Твен народився в 1835 році, в той день, коли поруч з Землею пролітала комета Галлея і помер в 1910 році в день її наступної появи близько земної орбіти. Письменник передбачав і сам передбачив свою смерть ще в 1909 році: «Я прийшов у цей світ разом з кометою Галлея, і в наступному році покину його разом з нею».

8 коментарів: