28.02.13

Основи здоров'я / Що таке наркоманія

В основі будь-якої шкідливої звички лежить залежність людини від чогось. Залежність багатогранна. Куріння, алкоголізм, наркоманія є лише частиною усього спектра залежностей. До них належить і залежність від ліків, їжі, комп'ютера  Сьогодні ми поговоримо про залежність від наркотиків. При вживанні наркотиків і звиканні до них організму розвивається наркоманія – захворювання, за якого фізичний і психічний стан людини, її самопочуття і настрій цілком залежить від наркотику в організмі. Наркотики страшні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У зв'язку з фізіологічними особливостями організму наркотична залежність розвивається у підлітків набагато швидше ніж у дорослих. Відомі випадки, коли перші експерименти підлітка з наркотиками закінчувались смертю.

Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, тому що цей вірус передається через кров при кількаразовому використанні того самого шприца різними людьми. Саме такий спосіб передачі ВІЛ є найбільш поширеним. Людина, котра вживає наркотики, не контролює свою поведінку: наркотики дуже сильно впливають на головний мозок і нервову систему.

Продавці наркотиків перші порції зазвичай дають безкоштовно - поки не сформується залежність. А вже потім на придбання психотропних препаратів потрібні гроші - наркомани скоюють злочини, самі стають розповсюджувачами наркотичних засобів. Навіть перші пробні дози швидко підпорядковують волю людини - викликають бажання знов і знов вживати наркотик. Спочатку формується психічна залежність від наркотику  а коли приєднується ще і фізична (ломка), людина вимушена приймати наркотик щодня (іноді - неодноразово).

Мотиви прийому наркотиків у дітей виявити дуже важко. Це може бути і цікавість, і бажання відчути ейфорію, і бути «таким як усі» в групі, й виглядати більш дорослим. Дуже часто наркоманами стають через неусвідомлення небезпеки вживання наркотиків. До зловживання наркотиками схильні здебільшого люди зі слабкою волею, які не мають у житті мети, втратили увагу та підтримку з боку близьких людей.

Існують ознаки, по яких можна запідозрити вживання наркотиків. Це особливо важливо для батьків, які хочуть захистити своїх дітей від наслідків наркоманії:

- пропажа з дома грошей, речей; виявлення шприца (голки від нього) або невідомого порошку;

- сліди від ін'єкції на внутрішній стороні передпліччя;

- незвичайне збудження, балакучість, плутана мова; вузькі або розширені зіниці.

Якщо наркоман вчасно не отримає наркотику, в нього виникають тяжкі психічні й фізичні порушення. З'являється дратівливість, людина не може зосередитися на своїх справах, усі її думки та дії спрямовані на те, щоб за будь-яку ціну роздобути наркотик.

У наркомана виникає головний біль, тремтіння, м'язові судоми, доведений до відчаю, він може покінчити життя самогубством. Вік наркоманів дуже короткий. Во­ни часто хворіють та гинуть від різних хвороб. Наслідок хвороби - важка інвалідність і передчасна смерть.

Медики стверджують, якщо вчасно почати лікувати наркозалежність, у людини є шанс вижити. Наркоманія - важка для лікування, страшенно болюча хвороба, вся жахливість якої і полягає в тому що спочатку вона не здається страшною.

Пам'ятайте!
Наркоманія – не розкішне заняття, не балощі, не час, приємно проведений в компанії, а хвороба.

1 коментар: